Сенатът одобри Гейтс за министър на отбраната на САЩ
Сенатът одобри Гейтс за министър на отбраната на САЩ / netinfo

Сенатът на САЩ потвърди номинацията на Робърт Гейтс за министър на отбраната, съобщиха информационните агенции.

Гейтс, чиято номинация бе одобрена единодушно от сенатската комисия за въоръжените сили в деня на изслушването му във вторник, получи подкрепата на 95 от 100 сенатори. Той трябва да наследи на поста Доналд Ръмсфелд.

Вотът в Сената дойде няколко часа след публикуването на доклада на Групата за проучване на Ирак, съпредседателствана от бившия държавен секретар Джеймс Бейкър, според която "ситуацията в Ирак е сериозна и се влошава". "Няма магическа формула, която да реши проблемите в Ирак", подчерта Бейкър.

Робърт Гейтс, 63-годишен, е бивш директор на ЦРУ, който до номинирането му от президента на САЩ Джордж Буш участва в работата на Групата за проучване.

Той каза тази седмица, че не мисли, че САЩ печелят войната в Ирак и посочи, че ще приеме всякакви нови предложения за Ирак.

Президентът Джордж Буш обяви оттеглянето на Ръмсфелд и номинацията на Гейтс на 8 ноември, ден след тежкото изборно поражение на неговата Републиканска партия. Поражението до голяма степен се дължеше на непопулярността на войната в Ирак.