Секс робиня на Ислямска държава стана посланик на добра воля на ООН
Секс робиня на Ислямска държава стана посланик на добра воля на ООН / Thinkstock/Getty Images

Млада жена от Ирак, превърната в секс робиня от джихадистката групировка Ислямска държава, бе избрана за посланик на добра воля на ООН за защита на жертвите на трафика на хора, предаде Франс прес.

Надя Мурад Баси Таха, на 23 години, води кампания за това престъпленията, извършени от ИД срещу язидите през 2014 г., да бъдат обявени за геноцид.

Джихадисти изгорили живи 19 жени в Ирак, отказали да станат сексробини

Младата жена била отвлечена от своето село, близо до Синджар, Северен Ирак, през август 2014 г. и откарана в Мосул.

Във втория по големина иракски град, който все още е под контрола на ИД, тя била подложена на групови изнасилвания от бойци на Ислямска държава. На няколко пъти Надя била продавана като секс робиня.

"Най-много се страхувам, че когато ИД бъде победена, терористите от групировката ще си подстрижат брадата и ще се смесят с тълпата, все едно нищо не се е случило. Не можем да оставим нещата така", казва Надя.

Адът на поробената от Ислямска държава Ширин

Младата жена е представлявана от правозащитната адвокатка Амал Клуни. Съпругата на актьора Джордж Клуни обвини ИД в геноцид и призова екстремистката групировка да понесе отговорност за своите действия.

Хиляди жени бяха превърнати в секс робини от ИД, която извършва геноцид, но това престъпление остана ненаказано, подчерта адвокатката.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призна, че жестоката история на младата жена го е разтърсила и бил възхитен от нейните сила, кураж и достойнство.

Според ООН около 3200 язиди са държани в плен от ИД, най-вече в Сирия. Джихадистите превръщат момичетата от това кюрдскоезично малцинство в секс робини, а момчетата - в деца войници.

Източник: БТА