/ iStock/Getty Images
Стотици привърженици на хърватския първодивизионен футболен отбор „Хайдук“ (Сплит) влязоха снощи в сблъсъци с полицията на магистрала край Загреб.

Местните медии съобщават за двама ранени ултраси от „Хайдук“ и десетина пострадали полицаи. Полицията е прибягнала до употреба на огнестрелно оръжие, за да отблъсне разгневените запалянковци.



Напрежението възникна по време на последния мач за сезона, който „Хайдук“ загуби с 3:1 от шампиона „Динамо“ (Загреб). Феновете от Сплит не бяха допуснати да внесат знамена на стадион "Максимир" и останаха да протестират отвън. Новинарският портал "Индекс" (Index) съобщи, че близо 2000 фенове на „Хайдук“, които са пътували до хърватската столица за мача с „Динамо“, не са присъствали, защото полицията не им е позволила да внесат знамената си. 

На връщане към Сплит ескортираните от полицията автобуси с привърженици на „Хайдук“ спрели на бензиностанция на магистрала А1 на 30 км югозападно от Загреб. Група фенове започнали да се държат враждебно с полицаите. Те блокирали магистралата и не се подчинили на призивите на полицията да се разпръснат. Тогава полицаите използвали бойни патрони и други средства, за да отблъснат феновете, информира АП, като се позовава на хърватските власти.



Смята се, че двама запалянковци са били улучени от куршуми, но никой от ранените, включително полицаите, не е в животозастрашаващо състояние, съобщиха от хърватската полиция. 

Местните медии предадоха, че магистралата, водеща от столицата Загреб към крайбрежния град Сплит на Адриатическо море, е останала затворена през по-голямата част от нощта и рано сутринта в неделя.
БТА