/ iStock/Getty Images
Стотици привърженици на хърватския първодивизионен футболен отбор „Хайдук“ (Сплит) влязоха снощи в сблъсъци с полицията на магистрала край Загреб.

Местните медии съобщават за двама ранени ултраси от „Хайдук“ и десетина пострадали полицаи. Полицията е прибягнала до употреба на огнестрелно оръжие, за да отблъсне разгневените запалянковци.Напрежението възникна по време на последния мач за сезона, който „Хайдук“ загуби с 3:1 от шампиона „Динамо“ (Загреб). Феновете от Сплит не бяха допуснати да внесат знамена на стадион "Максимир" и останаха да протестират отвън. Новинарският портал "Индекс" (Index) съобщи, че близо 2000 фенове на „Хайдук“, които са пътували до хърватската столица за мача с „Динамо“, не са присъствали, защото полицията не им е позволила да внесат знамената си. 

На връщане към Сплит ескортираните от полицията автобуси с привърженици на „Хайдук“ спрели на бензиностанция на магистрала А1 на 30 км югозападно от Загреб. Група фенове започнали да се държат враждебно с полицаите. Те блокирали магистралата и не се подчинили на призивите на полицията да се разпръснат. Тогава полицаите използвали бойни патрони и други средства, за да отблъснат феновете, информира АП, като се позовава на хърватските власти.Смята се, че двама запалянковци са били улучени от куршуми, но никой от ранените, включително полицаите, не е в животозастрашаващо състояние, съобщиха от хърватската полиция. 

Местните медии предадоха, че магистралата, водеща от столицата Загреб към крайбрежния град Сплит на Адриатическо море, е останала затворена през по-голямата част от нощта и рано сутринта в неделя.
БТА