САЩ ускорили разработката на план за нападение на КНДР?
САЩ ускорили разработката на план за нападение на КНДР? / netinfo

Пентагонът е ускорил разработката на резервен план за атака срещу Северна Корея заради ядрения й опит на 9 октомври, пише вестник "Вашингтон таймс", цитиран от Ройтерс.

Вестникът се позовава на служители от отбраната на САЩ, запазили анонимност. Според тях планът включва удар срещу съоръженията за преработка на плутоний в град Йонбьон чрез десант или ракетен обстрел.

Наличието на такъв план, който се разработва от няколко месеца, означава, че САЩ ще бъдат подготвени, ако президентът Джордж Буш нареди атака, пише вестникът.

Фактът, че Китай осъди севернокорейския ядрен опит и подкрепи санкциите на ООН, е ключов фактор за правителството на Буш да ускори работата по плана, отбелязват източниците. Вашингтон възприема променената китайска позиция като зелена светлина за по-агресивен военен план, добавят те.

Вестникът цитира служител на Пентагона, който казва, че министерството на отбраната обмисля няколко военни варианта за елиминиране на севернокорейската ядрена програма.

Наскоро правителството на Буш потвърдило пред Южна Корея и Япония, че ще използва ядрени оръжия за възпиране на Северна Корея, посочва друг източник на "Вашингтон таймс".

"Ще прибегнем до всяка степен на сила, необходима за защита на Република Корея. Употребата на ядрено оръжие за тази цел не е неуместна", казва той.