/ БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че САЩ възнамеряват да спрат полетите на всички самолети "Боинг" 737 Макс 8 и Макс 9 след катастрофата в Етиопия, при която загинаха 157 души, предаде Ройтерс.

Етиопия праща черните кутии на разбилия се самолет в чужбина

"Ще издадем спешно нареждане за забрана, за да спрем всички полети със 737 Макс 8 и 737 Макс 9, и самолети, свързани с тази линия", заяви Тръмп пред репортери в Белия дом.

Всички авиолинии са уведомени за това, допълни той
 

Американският президент обяви, че неговата администрация ще даде пресконференция на границата на САЩ с Мексико през следващите три седмици. Тръмп съобщи за това намерение в момент, когато Конгресът се готви остро да го порицае за решението му да обяви извънредно положение по границата. Камарата на представителите вече одобри резолюция за анулиране на неговия указ и тя има достатъчно подкрепа, за да бъде гласувана и в Сената, каза лидерът на републиканците в Сената Мич МакКонъл миналата седмица.

Демонстранти охулиха Тръмп заради решението за извънредно положение

Запитан дали ще наложи вето на конгресната резолюция за прекратяване на извънредното положение, днес Тръмп отговори "Ще видим".

Президентът засегна и въпроса за подготвяното търговско споразумение с Китай. Той заяви, че не бърза с неговото довършване и че Вашингтон иска да включи в него структурни реформи, които Китай да извърши, включително и за начина, по който Пекин се отнася към американската интелектуална собственост.

Близо ли са САЩ и Китай до търговска сделка?

Очакваше се Тръмп и китайският президент Си Цзинпин да се срещнат в курортния дом на семейство Тръмп във Флорида в края на март, за да финализират сделката, която трябва да сложи край на продължилата месеци наред търговска война между двете страни. Но тъй като те все още преговарят, дата за срещата на върха не е насрочена.

"Мисля, че се движим много добре - предстои да видим коя ще бъде датата", каза Тръмп пред репортерите. - Аз не бързам. Искам споразумението на бъде добро ... за нас, и ако то не е, няма да има споразумение."

Според някои съобщения, Китай тази седмица се е отказал от среща поради опасения, че Тръмп ще се откаже от търговско споразумение, след като не успя да постигне сделка за мир със севернокорейския лидер Ким Чен-ун на срещата им в Ханой, отбелязва Ройтерс.

Тръмп: Връзките с Ким остават добри

Американският президент каза, че би предпочел да уточнят оставащите детайли на каквото и да е търговско споразумение в лична среща със Си Цзинпин.

"Нещата могат да се развият по различен начин. Може да имаме готово споразумение и само да се съберем и да го подпишем. Или пък споразумението може да е почти готово и да се преговаря само за някои последни точки. Аз бих предпочел това", посочи Тръмп.

Той разкритикува и конспиративните теории, според които първата дама Мелания Тръмп била замествана от двойничка по време на някои официални посещения, предаде Франс прес.

Теорията за двойничка на първата дама не е нова, но отново беше припомнена в социалните мрежи, след като миналия петък президентската двойка посети щата Алабама, където серия от смъртоносни торнадо отнеха живота на над 20 души. Потребители в интернет твърдят, че при това пътуване жената до Доналд Тръмп не била Мелания. Те подкрепят тезата си със снимки.
 

В Туитър Тръмп написа, че тези фалшиви новини се разпространяват от хора, които са обработили с фотошоп снимките на Мелания. "Те разпространяват конспиративни теории, според които Мелания не е до мен в Алабама и на други места. Те стават все по-луди", заяви президентът.

Още в понеделник говорителката на Мелания Тръмп Стефани Гришъм се възмути от разпространението на подобни слухове.
БТА