/ ThinkStock/Getty Images
САЩ ще обявят нов пакет санкции срещу Русия, засягащи политици и олигарси, днес, когато президентът Джо Байдън пристига в Брюксел за среща с лидерите от НАТО, ЕС и Г-7 за Украйна, съобщи неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Говорейки с журналисти на борда на президентския самолет по време на полета за белгийската столица, Съливан каза, че лидерите от Г-7 ще се договорят също за координиране на прилагането на санкциите, така че Русия да не може да ги заобиколи, и планират да излязат с общо изявление.

Според Съединените щати представители на руските въоръжени сили са извършили военни престъпления в Украйна, каза държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс. Блинкън отбеляза, че заключенията на Вашингтон са базирани на "внимателен преглед" на наличната информация от открити и разузнавателни източници. САЩ ще продължат да събират данни за военни престъпления и ще споделят информацията, която получат, със съюзниците си и с международните организации, посочи той и спомена, че към разследването на подобни престъпления ще бъде привлечен специализиран съд.

"Ангажирани сме в търсене на отговорност с използване на всички налични инструменти, включително наказателни разследвания", каза Блинкън.

Русия е уведомила САЩ, че ще изгони неуточнен брой американски дипломати в отговор на експулсирането на руски дипломатически персонал от нейната постоянна мисия в ООН, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Всяко враждебно действие срещу Москва ще получи решителен отговор, предупреди руското министерство на външните работи.

Миналия месец Съединените щати обявиха, че гонят 12 руски дипломати от мисията на страната в ООН поради съображения, свързани с националната сигурност. Те определиха експулсираните руснаци като "сътрудници на разузнаването".

Руското външно министерство е връчило на високопоставен американски дипломат в Москва списък с дипломатически служители, които трябва да напуснат страната "в отговор на експулсирането на дипломати от постоянното представителство на Русия в ООН в Ню Йорк".
БТА