САЩ са в най-лошата криза от Голямата депресия, според Обама
САЩ са в най-лошата криза от Голямата депресия, според Обама / БГНЕС
Икономиката беше основната тема на втория президентски дебат между Барак Обама и Джон Маккейн, който се състоя в Нашвил, Тенеси. Дебатът, ръководен от журналиста от телевизия Ен Би Си Том Брокау, беше построен върху отговори на двамата кандидати на въпроси от членове на аудиторията и получени по интернет.

Основните въпроси бяха за способността на претендентите за Белия дом да се справят с икономическата и финансова криза, за намеренията им по отношение на реформа на социалното и здравно осигуряване, за мерките, които ще вземат за опазване на околната среда и създаване на алтернативни източници на енергия.

"Как ще промените навика на американците да вземат лесни кредити и да трупат дългове?", "Какви жертви очаквате да направи всеки американец, за да излезем от кризата?", "Как можем да вярваме, че вие ще ни изведете от това положение, след като и демократите и републикнците носят вина за него?" питаха присъстващите на дебата.

Маккейн и Обама изложиха традиционните си виждания по отношение на икономическите и финансови реформи, които предвиждат да приложат, ако спечелят изборите. Основните теми, по които те се критикуваха взаимно, бяха плановете им по отношение на данъчната политика, като Обама защитаваше позицията, че от намаляване на данъчното бреме се нуждае средната класа, а Маккейн опонираше, че едрият бизнес не се нуждае от нови облагания, за да може страната да излезе от икономическата криза. Друга тема на несъгласие беше здравното осигуряване, като кандидатът на демократите критикуваше своя съперник, че иска да наложи нови данъци, за да осигури пари за здравно осигуряване, а Маккейн го обвиняваваше, че ще глобява работодателите, които не могат да застраховат служителите си и така ще наложи ново бреме на бизнеса.

Маккейн и Обама влязоха в схватка и по отношение на необходимостта от по-ясно регулиране на финансовите пазари, за да се избегне в бъдеще опасността от спекулативни печалби и аналогични на настоящата кризи.

Стилът на словесния двубой не поднесе изненади нито за над 2500-те журналисти, които го наблюдаваха в Нашвил, нито за милионите избиратели, които го следяха по телевизията и интернет: Обама основно подчертаваше връзката на Маккейн с политиката на Джордж Буш, докато републиканският кандидат изтъкваше тридесетгодишния си стаж като сенатор и способността си да търси надпартийни решения, като по този начин подчертаваше липсата на опит на съперника си.

По време на дебата бяха зададени и външнополитически въпроси от областта на бъдещата способност на САЩ да поддържа омиротворителни операции, както и по отношение на политиката към Пакистан и способността на двамата кандидати да се справят с Ал Каида. Обама поддържаше тезата за насочване на усилията към Афганистан и поставяне на условия на Исламабад да се справи с талибаните, докато съперникът му настояваше, че стратегията в Ирак е успешна и победата там е условие за справяне с терористичната заплаха като цяло.

Дебатът е един от последните шансове на републиканския кандидат Джон Маккейн да преодолее спада на своите шансове и да демонстрира пред американците, че опонентът му няма необходимия опит да ръководи нацията през следващите четири години. Според последните социологически проучвания Обама започва да води със сериозна преднина от 264 срещу 174 потенциални гласове в електоралната колегия като привлича на своя страна колебаещите се избиратели. Според американската избирателна система, печели онзи кандидат, който спечели 270 гласа.

Следващият, последен дебат между Маккейн и Обама ще се състои на 15 октомври в университета Хофсра в Ню Йорк.