САЩ разсекретяват документи за шпионските си програми
САЩ разсекретяват документи за шпионските си програми / Gulliver/Getty Images

Американските шпионски агенции планират да обнародват разсекретени документи за програмите за следене на комуникациите от страна на Агенцията за национална сигурност, разкрити от бившия й сътрудник Едуард Сноудън, както и материали, засягащи тайния съд по разузнаването. Това заяви за Ройтерс представител на разузнавателните служби, пожелал анонимност.

Според вестник "Лос Анджелис таймс" се очаква това да стане още днес, когато заместник-главният прокурор Джеймс Коул, заместник-директорът на Агенцията за национална сигурност Джон Инглис и други представители се явят пред юридическата комисия на Сената.

Разсекретените документи имат за цел да предоставят на обществеността по-пълна информация в изпълнение на обещанието на директора на националното разузнаване Джеймс Клапър за повече прозрачност, отбелязва БТА.

В документите ще има информация и за Съда по надзора над разузнавателните операции в чужбина, добави цитираният от Ройтерс представител. Този съд заседава тайно и взема решения по молбите на правителството за следене на телефонни и интернет комуникации.

Вестник "Вашингтон пост" писа, позовавайки се на високопоставени американски представители, че една от съдебните заповеди, които администрацията планира да разсекрети, е била издадена през април. Тя нарежда на компанията "Верайзън комюникейшънс" да предаде на Агенцията за национална сигурност голям брой разпечатки на телефонни разговори на американски граждани. Сноудън е обвинен по американския закон за шпионажа и продължава да бъде блокиран на международното летище Шереметиево в Москва, търсейки убежище в страна, която няма да го предаде на САЩ.