САЩ простиха на Италия случая  „Мастроджакомо”
САЩ простиха на Италия случая „Мастроджакомо” / netinfo

САЩ очакват в бъдеще Италия да не прави повече отстъпки на терористите, като тези, направени по случая Даниеле Мастроджакомо. Това е заявила Кондълиза Райс в телефонния си разговор в четвъртък вечерта с италианския външен министър Масимо Д'Алема, пише в. "Кориере дела сера", позовавайки се на съобщение на Държавния департамент.

В съобщението се уточнява, че Райс е информирала италианския външен министър, че САЩ не одобряват размяната на заложници за терористи и че очакват Рим да промени стратегията, защото в противен случай ще увеличи заплахата за всички държави, ангажирани в мисията в Афганистан, допълва в. "Кориере дела сера".

Съобщението на Държавния департамент за телефонния разговор е опит да се приключи дипломатическия инцидент между Италия и САЩ във връзка с освобождаването на италианския журналист Мастроджакомо срещу пускането на свобода на петима талибани. В него се подчертава, че разговорът на Райс с Д'Алема е бил сърдечен и американският държавен секретар е похвалила ключовата роля, която играе Италия в подкрепата на афганистанския народ и правителство. Райс е изразила надежда, че САЩ и Италия ще продължат да работят заедно в духа на доверието и приятелството, се казва в съобщението на Държавния департамент, цитирано от "Кориере дела сера".

С това съобщение Вашингтон сякаш предупреди Италия: "Прощаваме ви за случая Мастроджакомо, но да не се повтаря повече", обобщава италианският ежедневник.

Освобождаването на петимата талибани предизвика гнева на Вашингтон и Лондон. Италианската десница предупреди, че може да се стигне до най-голямата криза в американско-италианските отношения и че Италия вече няма да бъде смятана за надежден партньор на Вашингтон във войната срещу тероризма.

Италианският външен министър обаче заяви, че изобщо не съжалява за това как се е развила кризата около Мастроджакомо, защото не правителството, а неправителствената организация "Имърджънси" е договаряла условията за свободата на журналиста.