/ ThinkStock/Getty Images
Съединените щати потвърдиха, че са конфискували танкер с ирански петрол през април в първото официално изявление на Министерството на правосъдието относно инцидента, предаде АФП.

Министерството заяви, че е конфискувало управлявания от Гърция танкер "Суец Раджан" и неговия товар от 980 000 барела суров петрол, за който се твърди, че е продаден от влиятелния ирански Корпус на гвардейците на ислямската революция на Китай.

Твърди се, че тази продажба е в нарушение на американските и международните санкции, а правителството на Съединените щати получи заповед за конфискуването му в началото на тази година.

На 19 април, по време на конфискацията, собственикът на кораба, Suez Rajan Ltd, се призна за виновен за нарушаване на санкциите и беше глобен с 2,5 млн. долара.
Впоследствие гръцкият оператор на кораба, Empire Navigation, се съгласи да сътрудничи на американските власти и нареди на кораба, който по това време се намираше в Югоизточна Азия, да отнесе товара си с петрол в САЩ.

По това време американските власти не потвърдиха, че поемат контрола над товара и че корабът ще отплава за САЩ.

Но конфискуването на два танкера от Иран - плаващия под флага на Маршаловите острови Advantage Sweet, който плаваше към САЩ в Оманския залив, и след това принадлежащия на Гърция Niovi, който пътуваше от Дубай към Фуджейра - дойде само няколко дни по-късно.

По това време Съединените щати обвиниха Иран в "тормоз" и "намеса в навигационните права в регионални и международни води".
Конфискуването повиши напрежението в региона на Персийския залив.

В началото на юли американските военни заявиха, че са блокирали още два опита на иранския флот да завземе търговски танкери в международни води край Оман.

Министерството на правосъдието заяви, че случаят " Suez Rajan" е първият успешен случай на прекъсване на голяма доставка на суров петрол от страна на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, при който се използва наказателното право на САЩ.

Те заявиха, че участниците в схемата са се "опитали да прикрият произхода на петрола, като са използвали прехвърляне от кораб на кораб" и са маскирали местоположението и самоличността на участващите кораби.

Те също така заявиха, че наемателят на кораба е използвал финансовата система на САЩ, за да улесни транспортирането на ирански петрол, с което е нарушил санкциите срещу Иран.

САЩ са предприели действия за предварително придобиване на собствеността върху товара на стойност десетки милиони долари, който след това ще бъде продаден.
БГНЕС