САЩ подслушват целия свят с бръмбари в рутери и сървъри
САЩ подслушват целия свят с бръмбари в рутери и сървъри / Guliver/Getty Images

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) тайно е инсталирала подслушвателни устройства в рутери, които са произвеждани в САЩ.

Повечето от тези устройства са били предназначени за износ, съобщава вестник "Гардиън", като се позовава на Глен Грийнуолд, който първи започна да публикува изобличенията на "беглеца" Едуард Сноудън за глобалното следене.

Изданието посочва, че в продължение на години американското правителство шумно предупреждаваше света, че китайските рутери и други интернет устройства представляват "заплаха", защото са изградени с функция за наблюдение, която дава на китайското правителство възможността да шпионира този, който го използва.

Нови документи на АНС показаха, че американците се занимават точно с това, в което обвиняват китайците.

Агенцията инсталира софтуер и други инструменти, които й дават таен достъп до рутера и така й осигуряват достъп до цялата мрежа и всички потребители. След това препакетира устройствата с фабричен печат и ги връща по пътя им към нищо подозиращите ползватели. Впоследствие мрежовото оборудване се свързва обратно с АНС и й дава пълен достъп до мрежите и потребителите, които са в тях.

Документите не посочват как точно агенцията "прихваща" рутерите и дали техните производители знаят за това. Остава неясно и рутерите на кои компании се използват и въобще колко броя устройства са "преработени" за целите на шпионажа.

Бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън пръв разкри скандални подробности за глобалното електронно следене, припомня БГНЕС. Миналата година той получи временно убежище в Русия. В родината си Сноудън е обвинен в разкриване на секретна информация и го грозят дълги години затвор. Администрацията на президента Барак Обама нееднократно е декларирала, че Сноудън е смятан за предател и няма да му прости, тъй като е нанесъл сериозна вреда на националната сигурност.