САЩ няма да признаят независимостта на Южна Осетия
САЩ няма да признаят независимостта на Южна Осетия / снимак: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс отхвърли искането на Южна Осетия да бъде призната независимостта й по подобие на тази на Косово, предаде Франс прес.

"Това няма да се случи", заяви Райс в самолета на път за Брюксел, където ще участва днес на среща на НАТО, в която ще се обсъди и косовският въпрос.

Проруската грузинска сепаратистка област Южна Осетия поиска вчера от Русия, ООН и ЕС да признаят независимостта й подобна на косовската.

"Няма да се опитвам да обяснявам причините" за това решение, заяви Райс пред придружаващите я журналисти. Тя припомни, че за САЩ Косово е уникален случай.

"Ясно казахме, че Косово е ситуация суи генерис (специфична, уникална), която се дължи на специалните обстоятелства, довели до разпадането на Югославия", каза Райс.

Независимостта на Косово бе призната от над 20 държави, сред които САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия, въпреки изразените от редица правителства опасения, че това ще създаде прецедент за други желаещи отцепване региони, отбелязва АФП.