/ iStock/Getty Images
Ръководителката на португалската имиграционна служба подаде оставка заради скандал, свързан със смъртта на украинец, който е бил измъчван в миграционен център за задържане на летището в Лисабон, предадоха световните агенции.

Инцидентът с украинеца Ихор Хоменюк стана през март. Той бе задържан на летището в Лисабон при опит да влезе в Португалия без валидна виза. Мъжът отказал да се качи на самолет, с който да бъде изведен от страната.

Тогава бил отведен в центъра за задържане на имиграционната служба, намиращ се на летището. Два дни по-късно той бе намерен мъртъв в стаята си там. Трима имиграционни служители бяха обвинени, че са нанесли побой на украинеца, след като той започнал да буйства заради задържането си. През септември срещу тримата служители бяха повдигнати обвинения за убийство.

Днес вътрешното министерство, което контролира имиграционната служба, съобщи, че нейната ръководителка Крищина Гатоиш е подала оставка. Самата тя каза миналия месец, че разследването е показало, че случилото се с украинеца на летището е довело до смъртта му. Тя заяви, че е почти напълно сигурна, че става дума за мъчение.

След този инцидент правителството обяви план за преструктуриране на имиграционната служба и каза, че ще инсталира паник бутони в помещенията й за задържане на летището.
БТА