/ iStock/Getty Images
Руски граждани, напуснали Русия и пристигнали в Турция, бързат да си открият банкови сметки в страната, съобщава в."Дейли сабах".

Вестникът отбелязва, че много руснаци са пристигнали в Турция, за да се спасят от задължителна военна служба, заради това, че са загубили работата си или заради очаквания за втвърдяване на санкциите срещу Русия.

Турската национална авиокомпания "Търкиш Еърлайнс" в момента изпълнява пет пъти дневно полети в двете посоки по линията Истанбул-Москва, отбелязва вестникът, като припомня, че авиокомпанията засега не е прекратила полетите си до Русия, както направиха други авиокомпании. Турция не се присъедини към санкциите на Запада срещу Русия, като същевременно подчертава подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. От началото на конфликта между Русия и Украйна Турция предлага да посредничи между двете страни и миналата седмица бе домакин на среща между руския и украинския министър на външните работи в рамките на Дипломатическия форум в Анталия.

Неутралната позиция на Турция превръща страната в предпочитана дестинация за руски граждани, отбелязва вестникът.

Икономическият вестник "Дюня" посочва, позовавайки се на източници от банковия сектор, че през последните седмици има значително увеличение на търсенето от страна на руски граждани за откриване на банкови сметки в Турция.

Руската централна банка ограничи паричните трансакции в чужбина и прекрати продажбата на чуждестранна валута срещу рубли до 9 септември, припомня в."Дейли сабах". Банката постави също ограничение до 10 000 долара за сумите, които могат да бъдат изтеглени от сметки в чуждестранна валута в руски банки, като суми, надхвърлящи тази граница, могат да бъдат изтеглени само в рубли. 

За да могат гражданите на чужди държави да открият банкови сметки в Турция, те трябва да представят адрес на пребиваване, данъчен номер, номер на паспорт и номер на мобилен телефон, уточнява вестникът. Но тъй като рублата изглежда вече не е конвертируема валута, руските граждани трябва да открият сметки в турски лири, отбелязва вестникът.

Според източници, цитирани от в. "Дюня", руските граждани имат полза от откриването на сметки в турски лири в два аспекта. От една страна така те могат да поддържат съществуванието си в Турция, а от друга страна те могат да си открият сметки в чуждестранна валута след откриването на сметка в турски лири и в резултат на това да включат спестяванията си в международната система. Източниците са добавили, че се очаква засилване на търсенето за откриване на сметки от руски граждани в турски банки, тъй като преобладават очаквания за увеличаване на санкциите срещу Русия.
БТА