/ Пресцентър Министерски съвет
"Турски поток" ще мине през България; Москва се връща към сътрудничеството със София в газопроводите, пише "Комерсант" по повод разговорите на българския премиер Бойко Борисов вчера в руската столица.

След срещата на Борисов с Путин: България влиза в проекта Турски поток (СНИМКИ/ВИДЕО)

След преговори с Борисов руският президент Владимир Путин потвърди, че "Газпром" "проучва в практически план" прокарването на втора тръба от "Турски поток" от Турция към България.

Борисов и Путин
Пресцентър Министерски съвет

С това най-логичният от гледище развитие на инфраструктурата маршрут за "Турски поток" - България, Сърбия, Унгария - получи одобрение на политическо равнище независимо от болезнените спомени за неуспеха на "Южен поток", обяснява руският вестник.

Заради отказа от "Южен поток" "Газпром" изгуби 800 милиона евро, посочи след преговорите Владимир Путин. "Е, писахме ги като загуби, какво да правим", добави руският президент, цитиран във "Ведомости".

Борисов пред Медведев: Светът е много тежко място с неспирните конфликти (СНИМКИ)

"Турски поток" може да стигне до България чрез "балкански клон", отбелязва официозът "Росийская газета", наричайки това "главната новина" от разговорите Путин-Борисов.

"Винаги сме обсъждали с турските си партньори въпроса за евентуално излизане на "Турски поток" в Европа, включително през България. И президентът на Турция господин Ердоган още веднъж го потвърди в разговора ни по телефона", цитира изданието думи на руския лидер.

Борисов и Путин
БГНЕС

"Виждам, че и българската страна съжалява за провала на проекта "Южен поток", защото - никой не се съмнява в това - осъществяването му щеше да е много изгодно за България. Но ще опитаме да минем отдругаде, в случая през Турция", посочи Путин.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обясни как "Турски поток" може да бъде прокаран до България, пише в заглавие "Взгляд". Както заяви Песков, Русия е готова да обсъди с България и прокарването на пряк газопровод през Черно море, уточнява "Комерсант".

Руско издание: Борисов е държавник с далеч по-голяма тежест от президента Радев

По думите на Путин Русия иска от България гаранции за бъдещия проект, посочва "Комерсант". По данни на вестника Москва "вижда като гаранции инвестиции в развитието на българска мрежа от газопроводи, за да бъде приеман газът от "Турски поток" и доставян по-нататък за Сърбия".

Това разширяване на системата може да бъде осъществено за сметка на нейния оператор, държавната компания "Булгартрансгаз", или със средства на Европейската комисия, включително в рамките на приоритетни проекти за развитие на инфраструктурата, предполага руското издание. Същевременно "Комерсант" описва и примерна "схема, която да сведе до минимум евентуалните претенции от страна на Европейската комисия".

Отделна тръба до България по дъното на Черно море не фигурира в дневния ред, уточнява руски експерт пред "РБК". За да насочи газа от втората тръба на "Турски поток" към България, "Газпром" не се налага да строи скъпи допълнителни мощности, казва Алексей Гривач.

Сухопътната част от втората тръба пресича действащата система на Трансбалканския газопровод. Трябва да договорим с турската компания "Ботас" използването му в реверсен режим, а България да осигури изграждане на инфраструктура на своя територия за по-нататъшно разпределение на газа, разсъждава специалистът, според когото "става дума тъкмо за такива гаранции от страна на България".
БТА