Руски чиновник начело на парламента на Южна Осетия
Руски чиновник начело на парламента на Южна Осетия / netinfo

Парламентът на отцепилата се от Грузия република Южна Осетия избра за министър-председател руския чиновник Асланбек Булацев. Той е бивш началник на данъчната служба в автономната република Северна Осетия, която е част от Руската федерация. Преди това, от 1986 до 2006 г., е работил в държавната сигурност, бил е ръководител и на финансовия отдел на Федералната служба за сигурност за Северна Осетия.

Според руски медии назначаването на руския представител е с цел да се контролират големите инвестиции, които Москва планира за възстановяването на Южна Осетия. Грузия обвинява Русия, че с военната интервенция през август фактически е анексирала Южна Осетия.

Говорителят на грузинското вътрешно министерство Шота Утиашвили не бе учуден от новината, че южноосетинският премиер е руснак. „През последните няколко години правителството на Южна Осетия беше съставено изключително от руснаци. Това е продължение на тенденцията. Руснаците командват там и искат да продължат да командват”, коментира Утиашвили.