Владимир Путин
Владимир Путин / Gulliver/Getty Images
Руският бизнесмен Евгений Пригожин, смятан за близък до президента Владимир Путин и подозиран във връзки с паравоенната група "Вагнер" приветства преврата в Буркина Фасо, като го определи като признак на "нова ера на деколонизация" в Африка, предаде Франс прес.

"Всички тези така наречени държавни преврати се дължат на факта, че Западът опитва да управлява държавите и да потиска техните национални приоритети, да налага чужди ценности на африканците, понякога явно подигравайки се с тях", заяви Пригожин в коментар в руската социална мрежа "ВК", публикуван от неговото предприятие "Конкорд".

"Не е изненадващо, че много африкански държави опитват да се освободят. Това се случва, защото Западът опитва да задържа населението на тези страни в полу-животинско състояние", добави бизнесменът, според когото в Африка в момента има "ново освободително движение" и "нова епоха на деколонизация".

Пригожин е обвиняван, че финансира частната руска военна група "Вагнер", за чието присъствие се е съобщавало в Украйна, Сирия, Либия и няколко страни от Субсахарска Африка.

Руските власти отричат да са свързани с групата, която от декември насам е подложена на санкции от ЕС. Тя предоставя военно-техническа поддръжка и обучение, но някои страни, особено Франция, я обвиняват, че действа от името на Кремъл, там където руските власти не искат да се намесват официално.

Бизнесменът, който също е обект на европейски и американски санкции, отрича всякакви връзки с
БТА