Русия санкционира медии заради карикатури от Шарли ебдо
Русия санкционира медии заради карикатури от Шарли ебдо / БГНЕС

Четири медии в Русия получиха предупреждение, след като публикуваха неотдавнашните карикатури на ислямския пророк Мохамед от френския сатиричен вестник "Шарли ебдо", съобщи говорителят на руския орган за медиен надзор Роскомнадзор Вадим Ампелонски, цитиран от Франс прес.

"Миналата седмица отделихме много време да обясняваме позицията си за тези карикатури, но е време да преминем към санкции", заяви Ампелонски.

Сайтовете Runews24.ru и RB.ru, местна информационна агенция от Санкт Петербург и регистриран в Русия казахстански информационен сайт получиха предупреждение от надзорния орган. Съгласно руския закон медия, която получи две предупреждения през годината, трябва да прекрати дейността си.

"Задачата ни е да информираме обществеността, включително за реакциите на творците и художниците на този атентат", заяви Наталия Моисеенкова, издател на RB.ru. Сайтът обаче получи предупреждение още в понеделник и впоследствие махна всички карикатури от сайта си, за да спази руския закон, добави тя. Миналата седмица Роскомнадзор напомни в сайта си, че карикатурите, които "оскърбяват чувствата на вярващите" се наказват в Русия.

"Публикуването на религиозни карикатури в медиите може да бъде сметнато за насърчаване на расова или религиозна омраза", което е наказуемо съгласно член 282 на Наказателния кодекс, уточни медийният надзорен орган.

Този член, който много неправителствени организации критикуват като посегателство срещу свободата на словото, осъжда на голяма глоба лицата и медиите, които бъдат намерени за виновни в насърчаване на расова, междуетническа или религиозна омраза.

През 2008 г. руското издание на сп. "Нюзуик" получи официално предупреждение за публикуване на карикатури на ислямския пророк Мохамед, припомня АФП.

Източник: БТА