Русия няма да подкрепи проекторезолюцията за Иран
Русия няма да подкрепи проекторезолюцията за Иран / netinfo

Русия потвърди отказа си да подкрепи проекторезолюцията на европейските й партньори, в която се предвиждат икономически и търговски санкции срещу Иран, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Москва заяви, че няма да подкрепи документа още преди седмица с аргумента, че той не отговоря на целите на международната общност. Няма да подкрепим проекторезолюцията в настоящия й вид, каза руският заместник-министър на външните работи Сергей Кисляк.

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, които имат право на вето –САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция, и Германия трябва да обсъдят проекторезолюцията на неофициална среща в Ню Йорк. Както Русия, така и Китай вече изразиха несъгласието си с текста.

Подготвеният от Великобритания, Франция и Германия проект изисква от всички страни да предотвратят продажбата и доставките на материали и технология, които биха подпомогнали ядрената програма на Техеран. Текстът налага забрана за пътуване и замразява авоарите на лица, компании и организации, участващи по някакъв начин в иранската ядрена програма.

САЩ оцениха мерките като прекалено меки, докато руският външен министър Сергей Лавров даде да се разбере, че са твърде строги.