Русия е готова да окаже военна помощ на Абхазия
Русия е готова да окаже военна помощ на Абхазия / снимка: БГНЕС

Русия ще окаже военна помощ на Абхазия, ако това се наложи, заяви премиерът Владимир Путин, който е на посещение в отцепилата се република, предаде ИТАР-ТАСС.
   
Русия ще продължава да оказва системна икономическа, политическа, а ако се наложи и военна помощ на Абхазия, каза Путин на пресконференция в Сухуми в рамките на междуправителствени руско-абхазки преговори.
   
Премиерът отбеляза, че Русия и Абхазия са изготвили цялостен план за съвместна работа в сферата на енергетиката, туризма и транспорта, като Москва е готова да предостави начален капитал. "Русия е готова да предостави възможност на Абхазия да направи първите крачки в собственото си развитие", каза Путин, цитиран от БТА. Той добави, че признавайки независимостта и суверенитета на Абхазия, Русия е взела единственото възможно решение и връщане назад няма и не може да има. Руският премиер призова също да се признае суверенитета на Абхазия.
   
Русия не планира  да увеличи числеността на войските си в Южна Осетия и Абхазия, заяви министърът на отбраната на Русия Анатолий Сердюков. Той припомни, че в Абхазия има 3636 руски военнослужещи, а в Южна Осетия малко по-малко. На въпрос дали се планира увеличаване на контингента в двете републики, той каза, че не вижда необходимост от това.