"Предложихме всички възможни варианти за сътрудничество"
По време на посещението на президента Владимир Путин в Ханой Русия е предложила на Виетнам помощ за изграждане на ядрени електроцентрали, съобщи Алексей Лихачов, ръководител на руската държавна ядрена компания Росатом, в коментар, публикуван в понеделник, пише Reuters.

Лихачов, който беше част от антуража на Путин по време на посещението му във Виетнам миналата седмица, заяви, че е направил предложението на виетнамския министър-председател Фам Мин Чин.

(Видеото е илюстративно: Путин пристигна на посещение във Виетнам)

"Предложихме всички възможни варианти за сътрудничество... в разговора ми с министър-председателя на Виетнам", цитиран е Лихачов.

"Росатом" предлага на чуждестранните си партньори не само атомни електроцентрали с висока, но и с ниска мощност, както в сухопътен, така и в плаващ вариант."

Виетнам не разполага с атомни електроцентрали и се отказа от плановете си за изграждане на първите си две атомни електроцентрали през 2016 г. след аварията в японската АЕЦ "Фукушима" и поради бюджетни ограничения.

Преди Виетнам да отмени плановете си за изграждане на централи, Росатом е предложил на Ханой проект, базиран на блокове с висока мощност и модерни руски реактори, каза Лихачов.

По време на посещението, при което Путин получи салют с 21 оръдия на военна церемония, Русия и Виетнам подписаха споразумения по въпроси, включително енергийни, подчертавайки насочването на Москва към Азия, след като Западът й наложи санкции заради войната в Украйна.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Reuters