/ istock
Русия и Украйна си размениха 95 военнопленници от всяка страна тази сряда в рамките на сделка, осъществена с посредничеството на Обединените арабски емирства, съобщи Bloomberg, позовавайки се на запознат с въпроса, пише Reuters.

Reuters не можа да провери доклада по независим начин. Руски и украински официални лица, които са ръководили предишни размени на пленници, не са отговорили веднага на молбите на Reuters за коментар.

Миналата седмица украинските медии съобщиха, че комисарят на парламента по правата на човека Дмитро Любинец е заявил, че правителството, с помощта на ОАЕ, планира скорошна „голяма“ размяна на затворници с Русия.

Русия и Украйна са осъществили няколко обмена на затворници в 27-месечната война, която започна, след като Русия нахлу в по-малката си съседка.

При последната размяна, която се състоя през юни и също беше осъществена с помощта на ОАЕ, Русия и Украйна върнаха по 90 затворници.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че завръщащите се руски войници ще бъдат подложени на медицински прегледи в Москва и подчерта  „хуманитарното посредничество“ на ОАЕ.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев/БТА, Reuters