/ / iStock/Getty Images
Руското министерство на отбраната е доставило безвъзмездно оръжия на Габон, за да подпомогне африканската страна в борбата с бракониерите и в опазването на местната популация слонове, предаде АФП.

Москва не уточни количеството на дарената техника и посочи само, че става дума за огнестрелни оръжия, предназначени за защита на националните резервати.

Спипаха бракониери в Южна Африка, избили 100 носорога


"Целта е главно да бъдат защитени горските слонове в страната, чиято популация там е най-голяма на континента", посочи руското министерство на отбраната в комюнике. Габон е разположен в центъра на африканските тропически гори - "втория бял дроб" на планетата след Амазония, заемащ площ колкото Западна Европа, отбелязва сдружението "Инициатива за горите в Централна Африка".

Габонските власти водят от години сравнително активна политика за опазване на природата. В страната има 13 национални парка, заемащи 13 на сто от територията й, и 20 защитени морски зони. В Габон живеят близо 60% от горските слонове, населяващи Африка.

След като се бе изтеглила от континента преди години, Русия поднови с голям шум амбициите си, свързани с Африка - организира през октомври в Сочи руско-африканска среща на върха в стремеж за пет години да удвои търговския стокообмен с държавите от региона, отбелязва АФП.
БТА