Румънският парламент ще обсъжда вота на недоверие към правителството
Румънският парламент ще обсъжда вота на недоверие към правителството / netinfo

Румънският парламент ще обсъди вота на недоверие, внесен от опозиционната Социалдемократическа партия срещу правителството на премиера Калин Попеску Таричану.

За да бъде прието предложението, са необходими гласовете на 232 депутати и сенатори от общо 463, колкото са членовете на двете камари на парламента.

В навечерието на вота председателят на СДП Мирча Джеоана обяви пълна мобилизация във формацията, като призова своите членове да анулират всички пътувания в чужбина, дори да не се разболяват, за да не липсва нито един от 147-те народни представители в парламента.

Опозиционните Демократическа партия и Либерално-демократическата партия, близки до президента Траян Бъсеску, който не крие враждебността си към Таричану , увериха, че всичките им 103 депутати ще присъстват в залата, предаде Франс прес.

Анализаторите не изключват обаче да има отсъствия на депутати особено от СДП. Мнозина народни представители от тази формация критикуваха открито решението на своя лидер да внесе вот на недоверие, след като гласува през април за избирането на правителството.

В случай на успех на вота на недоверие, президентът трябва да посочи премиер, който след това ще разполага с десет дни, за да състави правителство.

Държавният глава вече съобщи, че няма да назначи отново Таричану на поста, както и че предпочита да връчи мандат на член на ДП, която води в проучванията на общественото мнение.

Докато формирането на мнозинство около ДП се очертава трудно, Бъсеску спомена за хипотезата за "правителството на националното единство", което да ръководи страната до следващите парламентарни избори, предвидени за 2008 г.

След като дълго време се обявяваше за организирането на предсрочни избори, президентът призна, че ще бъде трудно да се осъществи подобен проект тази есен, защото това ще попречи на организирането на изборите за Европейски парламент, предвидени за 25 ноември, и ще компрометира непоправимо Румъния в очите на Европа.