/ БТА
Първата пратка от 60 000 дози от ваксината на компанията Johnson & Johnson пристигна тази сутрин в Румъния и засега ще остане на склад, съобщава телевизия Диджи24. Това става ден след като фармацевтичният гигант обяви временно спиране на доставките на серума за Европейския съюз.

Johnson & Johnson отлага доставките на ваксината си срещу COVID-19 за Европа

"Ваксината на Johnson & Johnson пристигна в Румъния. Тази сутрин около 6.40 часа в страната влязоха първите 60 000 дози от ваксината през граничния пункт Нъдлак-2. Напомняме, че до момента Европейският съюз е одобрил четири ваксини срещу COVID-19: Pfizer, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson, се посочва в съобщение на Националния комитет за координация на ваксинационните дейности.

Ваксината на Johnson & Johnson е единствената от четирите, която се прилага само в една доза.

Здравните агенции в САЩ спират временно ваксината на Johnson & Johnson

Властите в Румъния обявиха, че очакват уточнения от Европейската агенция по лекарствата във връзка с ваксината Jansen. Дотогава ваксината ще остане на склад.

Компанията Johnson & Johnson обеща на ЕС доставка на 55 милиона дози от ваксината до края на юни, отбелязва телевизията. Първите дози започнаха да се изпращат на страните от ЕС в понеделник, но американската компания обяви вчера отлагане на следващите доставки.

Компанията заяви, че ще проучи заедно с европейските здравни власти изключително редките случаи на формиране на кръвни съсиреци, за които сигнализираха САЩ след прилагането на тази ваксината. Там до момента са поставени над 6,8 милиона дози от нея, но вчера прилагането й беше прекратено, след като една жена почина, а друга беше приета в болница в тежко състояние заради смущения в кръвосъсирването, възникнали след ваксинацията.
БТА