Ройтерс: ЕС санкционира България заради корупцията?
Ройтерс: ЕС санкционира България заради корупцията? / netinfo

Европейската комисия е близо до решението да лиши България от част от средствата от европейските фондове заради провала на страната да се справи с корупцията и организираната престъпност. Това съобщи информиран източник от Европейския съюз, цитиран от агенция Ройтерс.

София може да загуби стотици милиони евро (долара) от европейските фондове, които вече са замразени заради предприетите разследвания за корупция и може да й бъдат наложени по-стриктни условия във връзка с предоставянето на близо 11 милиарда евро (17.34 милиарда долара), които страната трябва да получи до 2013 г.

Европейската комисия ще представи през юли доклад за реформите и борбата срещу организираната престъпност в България и Румъния, която също се присъедини към Евросъюза през януари 2007 г. Източникът от Европейския съюз пожела анонимност заради важността на продължаващите разследвания и поради това, че Брюксел все още не е подготвил проектодокладите.

И двете бивши комунистически страни са подложени на мониторинг, защото не отговарят напълно на стандартите на ЕС в областта на правосъдието, борбата с организираната престъпност и системите за плащане. Но докато България може да загуби помощи заради доказателства за съществуваща корупция в нейните агенции, които работят с пари от ЕС, Румъния може да получи предупреждение да предприеме нови стъпки в борбата срещу корупцията, но няма да й бъдат налагани финансови санкции, съобщи източникът.

Комисията замрази около 400 милиона евро помощи за България по програмата ФАР и между 50 и 100 милиона евро по програма САПАРД, припомня БГНЕС.

Говорителката на българското представителство в Брюксел Бетина Жотева съобщи, че премиерът Сергей Станишев и неговата коалиция имат сериозна политическа воля да се справи с проблемите и София работи в тясно сътрудничество с Комисията. „През последния месец направихме много, за да управляваме по-добре парите от Европейския съюз. Взехме сериозни мерки, за да изградим система от операции по програмите САПАРД и ФАР, които на практика постигнаха по-високи стандарти от исканите за управление на парите от ЕС“, заяви тя.

Жотева подчерта назначаването на Меглена Плугчиева за вицепремиер, който да координира разпределянето на парите от еврофондовете. Това стана при предприетите промени в правителството, при които подложения на сериозни критики бивш министър на вътрешните работи Румен Петков бе отстранен от длъжност. „Ние наистина сме убедени, че ще имаме много добър резултат скоро“, съобщи говорителката, като допълни, че България е наела уважавани западни консултанти.

Според източникът от ЕС обаче Станишев няма властта да въведе сериозни мерки, за да се пребори с корупцията и организираната престъпност. „Ние виждаме сътрудничество по този въпрос в Румъния, но не и в България, с изключение на министър-председателя, който обаче няма действителна власт“, съобщи източникът.

Наблюдатели и дипломати в Румъния съобщиха, че реформите в борбата с корупцията не са постигнали достатъчен напредък, така че корумпираните служители да бъдат отстранени от длъжност.