Регионален лидер изпревари Меркел по рейтинг
Регионален лидер изпревари Меркел по рейтинг / снимка: Reuters

Премиерът на най-населения щат в Германия, който е член на Германската социалдемократическа партия, изпревари по популярност канцлера Ангела Меркел, сочи проучване, което подчертава нарастващите предизвикателства пред консервативния канцлер, предаде Ройтерс.

По скалата от -5 до +5 в проучването на Зе Де Еф Политбарометър германците са дали 1,7 на Ханелоре Крафт, лидер на Северен Рейн-Вестфалия, която спечели нов петгодишен мандат миналия месец. Ройтерс не посочва каква е оценката за Меркел.

За успокоение на Меркел Крафт каза, че няма намерение да се премести в Берлин и да се бори за лидерството на лявоцентристката си партия, която е главната опозиционна сила във федералните избори следващата година.

На трето място в анкетата са двамата национални лидери на ГСП Пеер Щайнбрюк и Франк-Валтер Щайнмайер и финансовият министър Волфганг Шойбле, чийто твърд подход към кризата в еврозоната му спечели уважението на германските данъкоплатци, отбелязва БТА.

Анкетата сочи спад от 2% на подкрепата за Християндемократическия съюз на Ангела Меркел до 34% в сравнение с последното проучване на агенцията и увеличаване с 1% на рейтинга на ГСП до 32 на сто.