Разполагат с името на предполагаем убиец на Литвиненко?
Разполагат с името на предполагаем убиец на Литвиненко? / netinfo

Приятел от САЩ на умрелия във Великобритания от отравяне с радиоактивното вещество полоний-210 бивш руски шпионин Александър Литвиненко заявява в интервю за Асошиейтед прес, че е дал на Скотланд ярд името на човек, за когото смята, че стои зад убийството.

Юрий Швец, който също е бивш офицер от КГБ и живее в САЩ, посочва пред агенцията: "Истината е, че е налице случай на международен тероризъм. Мисля, че знам кой стои зад смъртта на моя приятел Саша /Литвиненко/ и какъв е мотивът за убийството."

Юрий Швец познавал Литвиненко от 2002 г. и е разговарял с него на 23 ноември, в деня на неговата смърт. Швец е бил разпитван от следователи на Скотланд ярд и от агент на ФБР във Вашингтон миналата седмица. Полицейски служител в Лондон е потвърдил пред АП тази информация.

Юрий Швец казва също, че е познавал Марио Скарамела, с когото Литвиненко се е срещнал в сушибара на 1 ноември, когато се е разболял.

Руснакът обаче отказва да разкрие името на човека, който според него е организирал ликвидирането на Литвиненко, нито съдържанието на документ, за който твърди, че е предоставил на британските следователи.