Разбилият се в Русия самолет бил и български преди години
Разбилият се в Русия самолет бил и български преди години / снимка: БГНЕС

Сред жертвите на самолетната катастрофа в руския град Казан има две чужденки - поданица на Великобритания и украинска гражданка, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира Ирина Росиус, говорител на Министерството на извънредните ситуации. Руските власти са информирали за случая консулствата на Великобритания и на Украйна, които ще се свържат с роднините на жертвите.

Боинг, пристигащ от Москва, се разби вчера на летището в Казан, столица на руската република Татарстан. Загинаха всичките 50 души на борда - 44-мата пътници и шестчленният екипаж. Спасителите и следователите още не са открили бордовите записващи устройства. Парчетата от самолета и останките на загиналите са разхвърляни в радиус 500 метра от местопроизшествието, посочи пред журналисти Владимир Степанов, зам.-министър на извънредните ситуации.

Самоличността на повечето жертви се предвижда да бъде установена въз основа на проби от ДНК, защото телата са обгорели. След като следствието и спасителите приключат предварителните действия, съответната процедура ще започне в татарстанското бюро за съдебномедицинска експертиза. Разпознаването на телата може да трае няколко седмици, тъй като след силната експлозия са раздробени на твърде малки късчета; ще трябва освен това да бъде взет генетичен материал от роднини на покойните, каза пред журналисти Александър Полтинин от регионалното транспортно следствено управление.

Следствието вече е иззело цялата документация на авиокомпания "Татарстан" - собственик на машината, описваща техническото състояние на самолета и подготовката на пилотите, посочва БТА.

Преди да бъде взет от руската авиокомпания "Татарстан", разбилият се в Русия самолет е сменил пет ползвателя, сред които и „България Ер", предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на специализирания сайт Aviation Safety Network. Машината е била в експлоатация общо над 23 години, като първият ѝ полет е бил на 18 юни 1990 г.
"България Ер" е използвала този самолет съвсем малко. Той е бил нает от българската компания през май 2008 г., а от декември 2008 г. се ползва от авиокомпания "Татарстан".

Последната голяма катастрофа с "Боинг 737-500" датира от 20 април миналата година, посочва ИТАР-ТАСС. Тогава 127 души загинаха при разбиването на самолет от този модел, принадлежал на пакистанската частна авиокомпания "Боджа еърлайнс".