Румен Радев на годишната конференция на ООН за измененията в климата,
Румен Радев на годишната конференция на ООН за измененията в климата, / https://www.president.bg
Единна е позицията на правителството, президентство и синдикати в подкрепа на българските миньори
99864
Единна е позицията на правителството, президентство и синдикати в подкрепа на българските миньори
  • Единна е позицията на правителството, президентство и синдикати в подкрепа на българските миньори
В понеделник в Катовице беше открита годишната конференция на ООН за измененията в климата, в която участват близо 200 държави. В началото на конференцията президентът Радев направи своето изказване, в което подчерта, че България спазва поетите ангажименти, но в същото време ще защити и въгледобива като важен сектор от икономиката на страната. “Хубавото е, че България има консолидирана позиция,” подчерта Радев. “Позицията е изработена от правителството, допълнена от мен и подкрепена от синдикатите. Ние приемаме и изпълняваме всички изисквания от споразумението от Париж за климата, но и категорично отхвърляме завишените изисквания, защото те трябва да бъдат съобразени с нашите национални интересни.”

ООН призова за много по-решителни действия за борба с климатичните промени

Важно е запазването на работните места във въгледобива и защита на нашата конкурентоспособност и независимост в енергетиката, допълни още държавният глава.

климат конференция ООН
Guliver/Getty Images

В откриващите си думи Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН, начерта тъмна климатична картина на случващото се в света. Той подчерта, че научните данни са безспорни - 20-те най-топли години всъщност са били последните 22 години; концентрацията на въглероден диоксид е най-висока за последните 3 милиона години. Емисиите отново се покачват. Още през 2030 година глобалното затопляне ще отчете ръст с 1,5 градуса по Целзий, което ще има катастрофални последствия. Според Гутериш повечето от страните, отговорни за емисиите, изостават с изпълнението на поетите през декември 2015 ангажименти.

Какви са очакванията към 24-ата годишна конференция на ООН за климата

На въпрос какъв трябва да бъде отговорът на българската държава за новите високи изисквания и нисковъглеродната световна политика, президентът Румен Радев отговори: “Вижте, аз съм тук, за да отстоявам нашия национален интерес. България трябва да бъде много по-активна и да използва всички европейски програми и иновационни фондове за преструктуриране на въгледобива, за разработката и приложението, внедряването на нови, екологично чисти форми на енергия. Нов екологично чист транспорт и индустрия. Когато говорим за екологично чиста енергия, нека не забравяме, че е много важно да имаме сигурна и предсказуема енергия. В това отношение Европа също може да ни помогне много, ако не създава пречки, както в миналото, по пътя на руските доставки на газ за България. Да вземем и това, което предложих на президента Путин - пряка доставка към България, т.е. към Европейския съюз, която нарекохме Български поток. Не като продължени на Турски поток, а наистина Български поток, който да гарантира сигурността на доставките за Европа“.

климат конференция ООН
Guliver/Getty Images

ВИЖТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ В СНИМКИ

Една от основните причини за отделянето на въглероден диоксид е въгледобива и в този смисъл е изключително интересно, донякъде и неочаквано, че подобна конференция се провежда в регион, където е съсредоточен въгледобивът на Полша. Около 90 000 са пряко заетите във въгледобива в Полша, което е повече от половината от заетите в сектора в цяла Европа. Въглищата са от ключово значение за икономиката на Полша, а министър-председателят на страната Матеуш Моравецки ги нарича “нашето черно злато”.

Но въпросното “черно злато” е и всъщност една от основните причини за “черните” данни, които генералния секретар на ООН представи на конференцията. Какво да се прави в такъв случаи. Как да се защитят интересите на работниците, на семействата им, как бързо да се премине към алтернативни енергоизточници. Въпросите са много. Едно е важно, че науката дава отговори. Възможности има. Светът е на кръстопът, необходими са незабавни действия.

климат конференция ООН
Guliver/Getty Images