Вследствие на глобалното затопляне зеленчуците ще се срещат по-рядко навсякъде на нашата планета, ако не бъдат отгледани по-резистентни видове зеленчуци, предупредиха учени, цитирани от Франс прес.
Най-полезните сурови плодове и зеленчуци
Повишаването на температурите с 4 градуса Целзий, което е очаквано през 2100 г., в случай че глобалното затопляне продължи със същите темпове, ще намали реколтите със средно 31,5 процента, сочат резултатите от изследване.
Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.
С по-топлия въздух и по-малките водни ресурси може да се обясни това намаляване с близо една трета на реколтите от зеленчуци, които са от съществено значение за здравословното хранене. Южна Европа и обширни територии от Африка и Южна Азия могат да бъдат засегнати.
Бананите, авокадото и медът – застрашени от изчезване
За да стигнат до тези заключения, учените анализирали резултатите от 174 изследвания за влиянието на околната среда върху реколтите и съдържанието на хранителни вещества в зеленчуците от 1975 г.
Полезните вещества в плодовете и зеленчуците, които изхвърляме
"За пръв път събрахме всички доказателства за влиянието на климатичните промени върху реколтите и качеството на зеленчуците“, поясни Алън Дангур от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина. „Анализът ни показва, че ако тенденцията се запази, климатичните промени значително ще намалят наличието на тези важни храни по света. Трябва да се вземат спешни мерки, включително да се подкрепи по-резистентното към климатичните промени земеделие".
Други изследване фокусира вниманието върху царевицата - най-отглежданата култура на планетата. Големи износители на церевица са САЩ, Бразилия, Аржентина и Украйна.
Най-полезните плодове и зеленчуци
Резултатите показват, че ако температурите се повишат с 4 градуса Целзий до края на този век, вероятността тези четири големи износители на царевица да имат няколко поредни лоши години ще е 86-процентна.
Резултатите от изследванията са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Най-полезните сурови плодове и зеленчуци
Повишаването на температурите с 4 градуса Целзий, което е очаквано през 2100 г., в случай че глобалното затопляне продължи със същите темпове, ще намали реколтите със средно 31,5 процента, сочат резултатите от изследване.
Учени прогнозират климатична катастрофа към 2100 г.
Вследствие на глобалното затопляне зеленчуците ще се срещат по-рядко навсякъде на нашата планета
ThinkStock/Getty Images
Бананите, авокадото и медът – застрашени от изчезване
За да стигнат до тези заключения, учените анализирали резултатите от 174 изследвания за влиянието на околната среда върху реколтите и съдържанието на хранителни вещества в зеленчуците от 1975 г.
Вследствие на глобалното затопляне зеленчуците ще се срещат по-рядко навсякъде на нашата планета
ThinkStock/Getty Images
"За пръв път събрахме всички доказателства за влиянието на климатичните промени върху реколтите и качеството на зеленчуците“, поясни Алън Дангур от Лондонския институт по хигиена и тропическа медицина. „Анализът ни показва, че ако тенденцията се запази, климатичните промени значително ще намалят наличието на тези важни храни по света. Трябва да се вземат спешни мерки, включително да се подкрепи по-резистентното към климатичните промени земеделие".
Вследствие на глобалното затопляне зеленчуците ще се срещат по-рядко навсякъде на нашата планета
ThinkStock/Getty Images
Най-полезните плодове и зеленчуци
Резултатите показват, че ако температурите се повишат с 4 градуса Целзий до края на този век, вероятността тези четири големи износители на царевица да имат няколко поредни лоши години ще е 86-процентна.
Резултатите от изследванията са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.
За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук