Британски учени изключиха най-лошия сценарий за глобалното затопляне
Британски учени изключиха най-лошия сценарий за глобалното затопляне / ThinkStock/Getty Images
Британски учени изключиха най-лошия сценарий за глобалното затопляне, при който заради парниковите газове средната температура на нашата планета през 2100 година може да се покачи с 4-5 градуса по Целзий, пише в."Гардиън".

Учени със зловеща прогноза: Скоро бозайниците може да изчезнат от Земята

Изданието се позовава на изследване на специалисти от университета в Ексетър. ООН прогнозира, че при дойно увеличаване на обема на въглеродния диоксид в атмосферата, температурата на планетата ще се покачи с 1,5-4,5 градуса по Целзий. Този показател учените наричат чувствителност на климата.

Експерти с нови мрачни прогнози за Земята

Но по мнението на проф. Питър Кокс и неговите колеги, използвайки нови методики на изследване, те са получили други параметри. "Нашата разработка изключва на практика както много ниските, така и много високите стойности на чувствителността на климата", заяви ученият.

По разчетите на британските изследователи средната температура може да се повиши до 2,2-3,4 градуса по Целзий. А най-вероятната оценка е 2,8 градуса.

Вижте последиците от глобалното затопляне в снимки

От една страна това е повод за оптимизъм, тъй като ако прогнозата се окаже вярна, тя ще изключи най-разрушителните сценарии за глобалното затопляне. Но от друга, това означава, че сегашните планове, лежащи в основата на Парижкия договор за климата, на практика ще се окажат неосъществими.

Вижте в снимки най-красивите места на планетата, които скоро може да изчезнат

Те предвиждат държавите да вземат мерки, за да не се допусне повишаването на глобалните температури с над 2 градуса до 2100 година. Страните се ангажираха да задържат глобалното затопляне в рамките на 1,5 градуса по Целзий. 
БТА