Първите европейци били канибали
Първите европейци били канибали / www.en.wikipedia.org /

Останките на "първите европейци", открити в Атапуерка, Испания, доказват, че жителите на Стария континент са били канибали, които особено са обичали малки деца, предаде АФП. "Знаем, че са практикували канибализъм", заяви Хосе Мария Бермудес де Кастро, един от съуправителите на проекта Атапуерка, обявен за световно наследство от UNESCO.

Изследване на останките показва, че те са станали канибали, за да се изхранват, а не като част от ритуал и са изяждали съперниците си, след като са ги убивали, предимно деца и юноши.

"Това е първият добре документиран случай на канибализъм в историята на човечеството, което не означава, че е най-старият", посочи де Кастро. Останките, намерени в пещерите, са били примесени с останките на различни видове животни, уловени и изядени от хората. Това сочи за канибализъм като част от хранителните навици, а не като ритуал.

Пещерите Атапуерка са били открити в края на 19 век, когато през планината е бил проправян тунел за железопътна линия. "По това време в Испания не е имало достатъчно научни познания, за да започнат изследвания", казва другият съуправител Еудалд Карбонел.

Първите разкопки са извършени през 1978 г, а през 1884 г са открити 150 човешки останки, отбелязва БГНЕС. Досега са открити останки на над 800 000 години, които вероятно принадлежат на първите хора, достигнали Европа - Homo antecessor. Те вероятно са достигнали до пещерите на Атапуерка от Африка и през Близкия Изток, северна Италия и Франция. На това място те са разполагали с храна в изобилие, "което означава, че не са практикували канибализъм поради липса на храна. Убивали са съперниците си и са използвали месото", казва той. Повечето от 11-те индивиди, определени като жертви, са били "деца или юноши". Имало е и двама младежи, включително млада жена, което "означава, че те са убивали основата на демографската пирамида на групата". Освен с ловуване, обитателите на Атапуерка са се занимавали и с изработка на инструменти.