Първата дама на Франция изпълнява мисия в Либия
Първата дама на Франция изпълнява мисия в Либия / netinfo

Френският президент Никола Саркози бе попитан по телевизията миналия месец каква роля ще играе като първа дама съпругата му Сесилия Саркози. Той отвърна: "Двамата много си говорим за това. Тя обмисля въпроса", пише в уебсайта си в. "Интернешънъл хералд трибюн".

Сега 49-годишната бивша манекенка изпълнява първия си проект - тя е в Либия за втори път от две седмици, за да се опита да убеди полковник Муамар Кадафи да освободи петте български медицински сестри и палестинския лекар, осъдени за умишлено заразяване на стотици либийски деца със СПИН. Президентът и съпругата му се опитват да издействат бързо уреждане на случая, пише ИХТ.

Дипломатическата инициатива, започнала тайно, озадачи Европейския съюз и бе яростно критикувана от опозиционната френска Социалистическа партия. Но в неделя Сесилия Саркози и еврокомисарката Бенита Фереро-Валднер бяха заедно в Триполи.

Европейски и френски служители наричат "опасна" мисията на първата дама. Според депутата социалист Беноа Амон президентът Саркози иска да наложи личния си отпечатък, да отклони вниманието от усилията на Европейския съюз и да насочи светлината на прожекторите към г-жа Саркози. Говорителка на португалското председателство на Европейския съюз отбеляза: "Защо съпругата на френския президент е в Либия? Попитайте французите. Португалското правителство действа чрез институциите. Съпругата на френския президент не е точно институция".

От една страна Сесилия Саркози не изглежда най-подходящ играч в най-трудните двустранни преговори между ЕС и Либия. Но като "личен пратеник" на френския президент тя има предимства, каквито липсват на неговите сътрудници, пише "Интернешънъл хералд трибюн".