Путин уволни министъра на отбраната на Русия
Путин уволни министъра на отбраната на Русия / снимка: Reuters, архив

Президентът на Русия Владимир Путин изпрати в оставка министъра на отбраната Анатолий Сердюков. За нов ръководител на отбранителното ведомство е назначен Сергей Шойгу, работил до днес като губернатор на Московска област, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин съобщи за тези кадрови промени на среща с Шойгу днес. "С оглед обстановката около Министерството на отбраната, за да бъдат създадени условия за обективно разследване на всички въпроси, взех решение да освободя от поста министъра на отбраната Сердюков", каза държавният глава.

Същевременно той отбеляза, че "през последните години е направено много за развитието на Въоръжените сили, за решаването на социалните въпроси, включително на жилищния проблем".

Президентът смята, че нов министър на отбраната "трябва да е човек, който ще може да продължи всичко положително за динамично развитие на Въоръжените сили, да осигури изпълнението на държавната поръчка за отбраната и на поставените грандиозни планове за превъоръжаване на армията".

"Такъв човек бихте могли да станете Вие" - с тези думи държавният глава се обърна към Шойгу.

"Предложението бе неочаквано", призна впоследствие новият министър, цитиран от ИТАР-ТАСС. На срещата той благодари за доверието и обеща да продължи модернизацията на Въоръжените сили, посочва агенцията.

Решението за освобождаване на Сердюков е прието "именно от президента", а Шойгу е назначен "по препоръка на председателя на правителството" - премиера Дмитрий Медведев, уточни пред журналисти прессекретарят на Путин Дмитрий Песков, предава БТА.

Главното военно следствено управление към Следствения комитет на Русия образува наскоро пет наказателни дела за измами и злоупотреба с власт при продажби на недвижими имоти, парцели и акции - собственост на компанията "Оборонсервис", контролирана от Министерството на отбраната, напомня агенцията.

По данни на следствието, цитирани в материала, служители от министерството са избирали от имуществото на "Оборонсервис" "най-ликвидните и престижни акции, обекти и парцели, включително в Москва". После в тези недвижими имоти са били инвестирани най-често огромни бюджетни средства, след което те са били продавани по съществено занижени цени на търговски структури, свързани с "Оборонсервис". Освен това много обекти са били купувани със средства, откраднати от самата тази компания, посочва агенцията, като се позовава на федералното следствие.

По предварителни данни щетите от продажбата само на 8 недвижими имота надхвърлят 3 милиарда рубли.

На 1 ноември в рамките на това дело съдът издаде заповед за арест на Екатерина Сметанова, бивш ръководител на търговската организация "Център за правна подкрепа "Експерт", и на съпруга й, бизнесмена Максим Закутайло, бивш генерален директор на склада на Московския окръг на Военновъздушните сили, отбелязва ИТАР-ТАСС.