Путин и западноевропейски лидери подкрепиха пътната карта за мир в Сирия
Путин и западноевропейски лидери подкрепиха пътната карта за мир в Сирия / БГНЕС, архив

Лидерите на Русия, Германия, Великобритания, Франция и Италия подкрепиха пътната карта за мирно уреждане на сирийския конфликт, съгласувана от Международната група за подкрепа на Сирия и утвърдена с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС, цитирайки пресслужбата на Кремъл.

Руският президент Владимир Путин изразил мнение, че решението на сирийските власти да свикат през април парламентарни избори, се осъществява в съответствие с действащата конституция на Сирия и не пречи на мирния процес.

Президентът на Франция Франсоа Оланд обаче възразил, че идеята за произвеждане на избори от режима на Башар Асад е провокационна и абсолютно нереалистична.

ТАСС припомня, че веднага след като бе съобщено за договореното примирие, Асад насрочи парламентарни избори в Сирия на 13 април. Тези избори, ако се състоят, ще бъдат вторите след началото на военния конфликт - предишните бяха през 2012 г. Конституцията на Сирия предвижда общи избори всеки 4 години.

Петимата лидери подробно обсъдиха сирийската криза в контекста на прекратяването на огъня от 27 февруари и дадоха висока оценка на руско-американските договорености, които направиха възможно това да се случи, подчертава пресслужбата на Кремъл.

Те посочиха, че примирието като цяло се спазва и вече дава първи положителни резултати. Това, според тях, създава възможност за задвижване на мирния политически процес под егидата на ООН.

В телефонната конференция бе изразена готовност за засилване на общите действия за решаване на острите хуманитарни проблеми, възникващи в Сирия.

Подчертана бе необходимостта всички страни в конфликта строго да спазват прекратяването на огъня, както и необходимостта от продължаване на безкомпромисната борба с "Ислямска държава", Фронта Ан Нусра и други терористични организации, съобщи Кремъл.

Източник: БТА