Задържаният за палежа на културния център в Битоля Ламбе Алабаковски от снощи е под домашен арест. Съдът в Битоля промени мярката задържане под стража от 8 дни на домашен арест, предаде БГНЕС.

Решението на съда е след обжалването на защитата на подсъдимия.

Адвокатът на Ламбе Алабаковски: Дядо му е стрелян от българите през Втората световна война

Ламбе Алабаковски е обвинен, че на 4 юни е подпалил културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. Според обвинението певецът с действията си е "създал обща опасност".

Искането за арест бе на прокуратурата с мотива, че извършителят може да се укрие и да избяга от правораздавателните органи. 34-годишният Алабаковски има двойно гражданство - македонско и американско.

8 дни арест за задържания за палежа на българския културен дом в Битоля

Веднага след инцидента българският министър на външните работи Теодора Генчовска посети Битоля и изрази подкрепата си за членовете и ръководството на Културния център "Иван Михайлов". Това е поредното посегателство в РСМ срещу български представителства и символи. През последните месеци имаше поругаване на исторически паметници, на българския национален флаг и издигане на транспаранти с вулгарни послания срещу страната ни по време на спортни събития.
БГНЕС