/ iStock/Getty Images
Белгия е открила огнище на птичи грип, което накара властите да наредят на всички птицевъди и отделни собственици на птици да държат животните затворени, съобщи агенцията за безопасност на храните в страната AFSCA.

Птичият грип наскоро се разпространи в Западна Европа след огнища в Русия и Казахстан това лято.

"Три диви птици, отседнали в убежище за птици в Остенде, са дали положителен резултат за вируса H5N8", се казва в изявление на AFSCA в събота и добавя, че огнището е потвърдено преди ден от института за обществено здраве Sciensano.

Огнище на птичи грип в Япония

AFSCA заяви, че новите мерки ще влязат в сила от неделя и ще се прилагат за частни птицеферми, както и за лица, които отглеждат птици в домовете си, в държава, в която има силна традиция в състезанията с гълъби.

"Всички събирания на домашни птици и птици са строго забранени", се казва в изявлението и се добавя, че на професионалните гълъбовъдни ферми са наложени превантивни мерки на 1 ноември.

Този месец Франция нареди мерки за птицеферми като защитни мрежи, за да се предотврати контакт с диви птици, разпространяващи болестта, след като земеделското министерство на страната предупреди, че инфекциите с птичи грип нарастват в Западна Европа. В допълнение към декларираните в Холандия случаи, министерството посочи „13 случая на диви птици в Германия“ и огнище на 3 ноември в северозападната част на Англия.
БГНЕС