/ Община Горна Оряховица
Японските власти регистрираха огнище на птичи грип в град Митойо, префектура Кагава в югозападната част на страната, съобщава ТАСС по информация на телевизионния канал NHK.

В тази връзка японският министър-председател Йошихиде Суга нареди на отговорните министерства да настояват търговците на птици да бъдат много бдителни, да събират данни на място, а също така бързо да се предприемат мерки за предотвратяване на епидемията.

Откриха силно патогенен птичи грип

Според агенция Киодо, властите в префектура Кагава скоро ще отворят щаб за борба с разпространението на птичия грип. Агенцията съобщава още, че около 330 000 птици ще бъдат умъртвени в местна птицеферма.

Властите също така поискаха от японските сили за сигурност да изпратят екип, който да извърши унищожаването. През последните четири дни в префектурата вече са загинали 3,8 хиляди заразени птици.

По-късно стана известно, че в префектурата е създадена карантинна зона с радиус 10 км около птицефермата. Отбелязва се, че властите са забранили износа на птици и яйца извън зоната, както и движението им в радиус от 3 км около птицефермата.

В близост до мястото на откриване ще започне работа станция за дезинфекция. Процесът на дезинфекция на зоната ще приключи в рамките на 10 дни, подчертава Киодо.
БГНЕС