/ iStock/Getty Images
Общо 29,5 процента от населението на Гърция, тоест малко под 3,1 милиона души, са в риск от бедност или социално изключване, заяви в годишния си доклад Гръцката мрежа за борба с бедността, цитирани от в. "Катимерини".

Според доклада "Наблюдение на бедността - Гърция 2022", който използва данни на Гръцката статистическа служба и други данни, включително от собствени анкети, 19,6 процента от гръцкото население е в риск от бедност по отношение на доходите, 14,8 процента изпитват материални лишения от основни стоки, а 13,6 процента от лицата между 18 и 64 години живеят в домакинства с ниска трудова заетост.

Мрежата също така стига до заключение, че почти едно от четири деца живее в домакинство в риск от бедност, а едно от три деца е в риск от бедност или социално изключване, съобщава сайтът "Грийк рипортър".

"Тези цифри показват, че детската бедност в Гърция е сериозна, повтаряща се и влошаваща се", се отбелязва в доклада, "и че ние сме в много по-лошо положение от средното европейско ниво, където едно от пет деца живее в бедност".

Относителните нива на бедност в Гърция започнаха да растат драстично след 2010 г. (27,7 процента), след това започнаха да спадат през 2015 г. (от 35,7 процента) и достигнаха 28,9 процента през 2020 г., напомня изданието.

"Прави впечатление, че през последните 12 години около една трета от общото население е оцелявало в условия на бедност или изключване според официалните данни", се казва в доклада.

"Това навежда на мисълта, че бедността е била постоянен проблем за голяма част от населението и че тя е започнала да намалява едва през 2017-2019 г.", отбелязва Мрежата за борба с бедността.

През 2020 г. с големия спад на доходите поради пандемията относителната бедност отново започна да нараства.
БТА