Простреляха конгресмена Габриел Гифърдс
Простреляха конгресмена Габриел Гифърдс / Reuters

Членът на камарата на представителите на Конгреса на САЩ Габриел Гифърдс е била простреляна с един изстрел в главата от мъж по време на среща с избиратели пред магазин в град Тусон, щата Аризона. При стрелбата са убити шестима души, а 12 са ранени. Сред убитите е и 9-годишно дете. Телевизия Ен Би Си - позоваваща се на правоохранителни органи, съобщава, че при инцидента е бил застрелян федералният съдия Джон Рол.

Първоначално се появиха информации, че Гифърдс е починала след изстрела, но по-късно бе уточнено, че е жива и е откарана в болница, където е оперирана. След операцията е настанена в интензивното отделение в много тежко състояние.

Заедно с нея в болницата са били приети още 10 души, които са в тежко или критично състояние.

Нападателят е идентифициран като Джаред Лохнър. Той е открил огън с автоматично оръжие срещу групата хора, събрали се около Гифърдс, след което побягнал, като продължил да стреля безразборно в тълпата. Лохнър е задържан. Не са известни мотивите за престъплението.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди стрелбата срещу Гифърдс като каза, че това е „неописуема трагедия" и „безчувствен" акт на насилие. Обама призова всички американци да се помолят за Гифърдс, убитите и техните семейства.

Габриел Гифърдс, от Демократическата партия, бе избрана за член на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ от щата Аризона през 2007 г.

Простреляха конгресмена Габриел Гифърдс
netinfo