/ БТА
Албанската специална прокуратура SPAK официално поиска разрешение за ареста на бившия премиер и лидер на опозицията Сали Бериша.

Той е заподозрян в "корупция и злоупотреба със служебно положение", свързани с процеса на приватизация в столицата Тирана , заради което неговият зет е изправен пред обвинения в корупция и пране на пари.

SPAK настоява депутатите да свалят имунитета на политика, заради обвинения в корупция.

Според разследването, Бериша, в качеството си на министър-председател, е одобрил решения, при които съпругът на дъщеря му Джамарбер Малтези е била пряк бенефициент.

Лидерът на Демократическата партия каза, че обвиненията срещу него и зет му Джамарбери Малтези относно приватизацията на бившия комплекс "Партизани" са "абсолютно неоснователни"

Междувременно Бериша организира протест пред парламента. Той заяви, че прокурорите искат да го лишат от свобода в нарушение на закона.

„Днес се отбелязва историческата дата, която студентите освободители отбелязаха 8 декември 1990 г. Днес, с този митинг, това историческо събитие, сме на същата мисия", каза Бериша.-

„По това време, както и сега, политически прокурор, екзекуторът на Държавна сигурност, обвини Бериша в престъпления срещу човечеството и парламентът свали имунитета му, 8 месеца преди Съдът в Хага да обвини Слободан Милошевич. Протесът започна с 30 души в двора на щаба и после станахме 30 хиляди”, добави той.
БГНЕС