Емине Ердоган
Емине Ердоган / БГНЕС
Хиляди жени, принудени да напуснат училище в ранен етап на живота, имат втори шанс да продължат образованието си благодарение на проект, ръководен от първата дама на Турция Емине Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), съобщава в. "Дейли сабах".

Проектът бе стартиран миналата година и досега е помогнал на 21 176 жени, отпаднали от училище, да се върнат в системата на средното образование. През новата учебна година жените могат да се запишат за прием в училищата до 14 октомври.

По време на пресконференция в Анкара Айше Кешир, ръководител на женската организация на ПСР, заяви, че има значителен интерес към проекта. По думите на Кешир делът на момичетата в университетските програми е нараснал до почти 50 процента от около 13,5 процента през 2002 г., когато ПСР спечели за първи път изборите. 

В публикация в социалните медии Емине Ердоган прикани жените да се включат в програмата. "Не се бавете да постигнете мечтите си. Просто вярвайте в себе си, в решимостта си да продължите своето образование", написа тя.

Първата дама застана и зад кампанията за ограмотяване на жени, която стартира заедно с президента Реджеп Тайип Ердоган през 2018 г. и в която се включиха над 1 милион души. Курсовете дават възможност на жени от всички възрасти да се върнат в училище, за да добият грамотност. 

По данни от 2019 г. грамотността сред хората на възраст 15 и повече години в Турция е 95,9 на сто. Въпреки че достъпът до образование се е увеличил, момичетата в селските райони, където всеки член на семейството работи, за да изкарва прехраната, често са принуждавани от родителите си да се откажат от своето образование. В съчетание с ултраконсервативния патриархален начин на мислене момичетата често са убеждавани или принуждавани да отпаднат от училище след завършване на задължителното начално образование, отбелязва "Дейли сабах".
БТА