Продължават дебатите за името на Македония
Продължават дебатите за името на Македония / снимка: БГНЕС



С част от новото си предложение за разрешаване на спора за името с Гърция посредникът Матю Нимиц излиза извън рамките на мандата си и предлага решения, които са по-лоши от досега предлаганите. Това заяви президентът на Македония Бранко Цървенковски пред журналисти, пише македонският вестник “Дневник”, цитиран от БГНЕС.

Цървенковски подчерта, че две от петте предложения за името на Македония - Независима или Демократична Република Македония евентуално могат да бъдат основа за разрешаване на проблема. Той обаче изтъкна, че тези варианти биха били приемливи, ако се използват там, където сега се използва Бивша Югославска Република Македония. Той иска новото име да не се вписва в международните паспорти и останалите лични документи, защото по този начин конституционното име Република Македония ще бъде сведено само до вътрешна употреба.

По последните предложения на Нимиц разговаряха и лидерите на четирите най-големи партии в страната – ВМРО-ДПМНЕ, Демократичната партия на албанците, Социалдемократическия съюз на Македония и Демократичния съюз за интеграция. Окончателната позиция с максимално възможния общо приемлив консенсус ще бъде представена пред Нимиц преди двете предложени дати за среща на преговарящите екипи в Ню Йорк.

Преди срещата лидерът на социалдемократите Радмила Шекеринска обвини премиера и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, че вече е дал зелена светлина за промяна на конституционното име. Според Цървенковски са възможни две решения – едното е Македония да бъде приета в НАТО като Бивша Югославска Република Македония, а другото Гърция да не наложи вето върху членството на Македония, но ратифицирането на поканата да не стане до окончателното решение на проблема.

Новото предложение на посредника на ООН при разговорите с Македония за името Матю Нимиц дава основа за същински преговори. Това заяви в Атина гръцкият външен министър Дора Бакояни. Тя допълни, че Гърция може да се възползва от правото си на вето във връзка с поканата за Македония за членство в НАТО, ако не бъде постигнато споразумение. Предложението не е окончателно, но подлежи на по-нататъшни преговори, допълни Бакояни.