Продължава поклонението пред тленните останки на Павароти
Продължава поклонението пред тленните останки на Павароти / снимка: БГНЕС
Продължава поклонението пред тленните останки на италианския тенор Лучано Павароти в катедралата на родния му град Модена, предаде Ройтерс. Хиляди почитатели на изкуството на оперния певец чакат на дълга опашка, за да се сбогуват с идола си.

Почитателите на Павароти се спират пред ковчега, за да се помолят, а после се разписват във възпоменателна книга. Поклонението ще продължи до събота сутринта. В 13 часа по Гринуич в катедралата започва траурната церемония, на която ще присъстват много знаменитости, приятели на тенора, участвали в неговите концерти "Павароти и приятели". Засега се знае, че на траурната церемония ще пее друг италиански тенор – Андреа Бочели.

Смъртта на тенора, който не успя да се пребори с коварния рак на панкреаса, потресе целия свят. Съболезнования изказаха генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун, председателят на Европейската комисия Жозе Дурао Барозу, държавни и правителствени ръководители, между които Джордж Буш и Владимир Путин, музиканти и ръководствата на най-известните оперни театри като Ковънт гардън, Миланската скала и Метрополитън опера. Всички те са единодушни, че със смъртта на Павароти си отива цяла една епоха в историята на италианското и световното оперно изкуство.