Призовават ЕС да оглави борбата с климатичните промени
Призовават ЕС да оглави борбата с климатичните промени / БГНЕС

Политици призоваха министрите по опазване на околната среда от Европейския съюз да направят Стария континент лидер в борбата с глобалното затопляне.

На преговори, проведени в парижко предградие, бе постигнато споразумение за помощ за бедните държави-членки на Евросъюза, за да могат да намалят изхвърлянето на вредните газове в атмосферата до 2020 г. Повечето от онези, на които ще се помага, се намират в Централна и Източна Европа. Според плановете на ЕС до 2020 г. нивото на емисиите парникови газове трябва да бъде намален с 20%, съобщава БГНЕС. По време на неформалната среща бе постигната договореност за по-нататъшно намаляване на емисиите с 30%. Според участниците в преговорите това намаляване трябва да стане стимул за аналогични действия и от страна на останалите развити страни. Това, че именно Европа трябва да стане лидер в движението за борба с климатичните промени на планетата, бе заявено от ръководителя на Междуправителствената група за климатичните промени доктор Раджендра Пачаури.

„Ако ЕС не даде пример, страхувам се, че всички опити ситуацията да бъде променена по някакъв начин и да се справим с проблемите на климатичните промени ще бъдат обречени. Тогава ще бъде невъзможно да привлечем към решението САЩ и Северна Америка, а и останалите държави“, каза доктор Пачаури. Той посочи на министрите нуждата да се действа колкото се може по-бързо. По думите му човечеството има съвсем малко време за реализирането на поставената цел от ЕС да бъде намалено глобалното затопляне с два градуса по Целзий. „Имаме „прозорец“ само за 7 години, защото нивото на вредните емисии ще се повишава до 2015 г., след което ще намалее. Не можем да си позволим по-голяма отсрочка“, каза Пачаури. Той изрази съмнение и в истинността на цифрите, които са залегнали в плана на ЕС за борба с климатичните промени. Според него климатът на Земята се променя по-бързо, отколкото се смяташе по-рано. Наводненията и сушите, които връхлитат планетата все по-често, изискват вземането на спешни мерки.