Принц Ернст Август Хановерски
Принц Ернст Август Хановерски / Gulliver/Getty Images
Принц Ернст Август Хановерски, съпруг на принцеса Каролина от Монако, съди сина си за контрола върху замък в Германия, съобщи АФП.

Ернст Август, който е на 66 г., даде на сина си Ернст Август младши приказния замък Мариенбург и още няколко имота в периода 2004-2007 г., но сега иска да си ги върне. В иска си принцът се позовава на "пълна неблагодарност", съобщиха от районния съд в Хановер.

Ернст Август е внесъл иска в края на миналата година. Той настоява да отмени дарението на замъка Мариенбург, на имението Каленбург и на двореца Херенхаузен. Принцът обвинява сина си Ернст Август младши, че действа против волята му и че зад гърба му предлага замъка Мариенбург на провинция Долна Саксония като публична собственост, отчасти заради високите разходи по поддръжката на историческата готическа сграда от средата на деветнадесети век.
Ищецът, който живее в Австрия, освен това обвинява първородния син от първия си брак, че си присвоява художествени произведения и антики, собственост на семейството. Съпругът на принцеса Каролина оценява спорните имоти на около пет милиона евро, обявиха от съда.

Ернст Август младши, който е на 37 години, каза пред ДПА, че всички аргументи на баща му вече са били "обявени за невалидни в извънсъдебно споразумение в миналото", и че прехвърлянето на собствеността на замъка Мариенбург на местните власти в Долна Саксония е "правно осигурено".

"Нищо не стои на пътя на дългосрочното опазване на Мариенбург като значим културен монумент в Долна Саксония, достъпен за всички", каза той.
Съдът все още не е насрочил дата за съдебно заседание.

Ернст Август от години спори със сина си за семейната собственост. Отношенията помежду им са така обтегнати, че той отказа да даде официално благословия на брака на сина си през 2017 г. с родената в Русия дизайнерка Екатерина Малишева и не отиде на сватбата. Съпругата му принцеса Каролина Монакска, с която живеят отделно от 2009 г., бе гост на сватбата
БТА