/ БГНЕС
Си Дзинпин реши бюрократичен проблем за внос от България
101914
Си Дзинпин реши бюрократичен проблем за внос от България
  • Си Дзинпин реши бюрократичен проблем за внос от България
Си Дзинпин реши за една минута бюрократичен проблем за внос на мляко и млечни продукти от българската страна. Това заяви в Шанхай президентът Румен Радев.

България и Китай със съвместна декларация за стратегическо партньорство
 
„Нашата селскостопанска продукция среща редица трудности и на практика има изключително ограничен достъп до китайския пазар, особено за мляко и млечни произведения, където протоколите за фитосанитарен контрол са подписани преди повече от две години, но по едни или други причини тези фирми не се допускат тук“, обясни държавният глава.
 
„В рамките на една минута този проблем беше решен от президента, всичко е дадено на тяхната агенция за митниците и е качено на техния сайт. Нашият бизнес може оттук нататък реално да внася мляко и млечни продукти”, допълни той.

Президентът Радев откри българо-китайски бизнес форум в Пекин
 
Между двамата президенти се е изградило лично доверие. Държавният глава на България изрично подчерта, че се е отворила широко вратата за бъдещи контакти.
 
В днешния си брой вестник „China Daily” излезе с обширен материал за срещата между Румен Радев и Си Дзинпин, а текстът е поместен на половината първа страница като водеща новина.
 
Изданието пише, че двамата лидери са издигнали отношенията между България и Китай на по-високо ниво и подчертава, че България е една от първите страни, установила дипломатически отношения с Китай, а през последните 70 години тези връзки укрепват.
 
В същото време президентът Радев уточни, че оттук насетне топката е в правителството и бизнеса, за да се възползват от политическата воля на Си Дзинпин:
 
„Оттук нататък много зависи от волята, компетенцията и енергията на правителството, както и от инициативата на българския бизнес и българските общини.”
 
След кацането си в Шанхай Румен Радев се отправи за среща с кмета на града.
 
„Шанхай е най-големият икономически, търговски, финансов и културен център на Китай. На практика той е една голяма врата за китайски експорт, за комуникацията на Китай със света. Голяма част от нашия обмен с Китай минава също през Шанхай“, заяви държавният глава.