/ БГНЕС
България и Китай със съвместна декларация за стратегическо партньорство
101904
България и Китай със съвместна декларация за стратегическо партньорство
  • България и Китай със съвместна декларация за стратегическо партньорство
Отношения за установяване на стратегическо партньорство между България и Китай договориха днес в Пекин президентите на двете страни. Това е важно условие за китайския бизнес, който има интерес към български проекти.

БГНЕС

С около 100 малки дечица, гвардейци, духов оркестър, топовни салюти и пищна церемониалност бяха посрещнати Румен Радев и придружаващата го делегация от държавния глава на Китай Си Дзинпин.

БГНЕС

Официалната церемония започна точно в 17.00 часа местно време.

Президентът Радев откри българо-китайски бизнес форум в Пекин

БГНЕС

След края на разговорите между двамата президенти стана ясно, че е подписана съвместна декларация между Република България и Китайската народна република за установяване на отношения на стратегическо партньорство. Това е важна стъпка, която позволява на китайските компании да получат изключително ниво на сигурност преди да стартират бизнес с България, коментираха бизнесмени.

БГНЕС

Президентът Радев подчерта: „Убеден съм, че това ще се превърне бързо в една ползотворна основа за надграждане на вече постигнатото до момента в нашите отношения. Предстоят ни важни разговори по отговорни теми от дневния ред на редица двустранни, регионални и международни въпроси.”

БГНЕС

В декларацията изрично се споменава, че „двете страни ще продължават да стимулират пристанищното сътрудничество и ще подкрепят китайските предприемачи, които на основата на пазарни принципи да участват в сътрудничеството по проектите на пристанище Варна и други проекти.”

БГНЕС

Също така се допълва, че ще бъдат засилени контактите в сферите на търговията, инвестициите, инфраструктурата, малките и средни предприятия, електронната търговия.

Радев: Да отворим вратата за китайските инвестиции
 
В декларацията е описано още, че „Китайската страна приветства вноса на повече висококачествени български земеделски продукти, отговарящи на  стандартите за инспекция и карантина на китайския пазар.”

БГНЕС

По време на срещата беше получена и покана за участие на българската страна в Третото международно изложение за вносни стоки в Китай, което ще се проведе през ноември 2020 година в град Шанхай.

Радев: За нас Китай е първостепенен партньор от изключително значение

По-рано българският президент се срещна с председателя на Общокитайското събрание на народните представители Ли Джаншу.  

Ли Джаншу показа отлично познание на авиационните способности на българския държавен глава и подчерта удивлението си от изпълнението на сложни фигури във въздуха.

БГНЕС

Президентът Радев благодари: „Това е висока оценка, която давате на моята професионална кариера и за сложността на маньоврите, които съм изпълнявал. Сега ни предстои да изпълним заедно с вас още по-сложни и важни маньоври.

БГНЕС

 
Утре Румен Радев ще посети Великата китайска стена и ще има среща с кмета на Шанхай.