Премиерът на Люксембург сключи еднополов брак с белгийски архитект
Премиерът на Люксембург сключи еднополов брак с белгийски архитект / снимка: Guliver/Getty Images

Първата в Европейския съюз гей сватба на действащ министър-председател се състоя в Люксембург днес, предадоха АФП и ТАСС.

Премиерът на херцогството, 42-годишният Ксавие Бетел, узакони връзката си със своя партньор - 36-годишния белгийски архитект Готие Дестне, с когото имаха регистрирана гражданска връзка от 2010 г. Това стана няколко месеца след узаконяването на еднополовите бракове в Люксембург.

Церемонията имаше закрит характер с участието на тесен кръг гости. Сред тях бе и белгийският премиер Луи Мишел, съобщи белгийско-люксембургският канал РТЛ-ТВИ. На сватбата били поканени около 500 души.

„Премиерът на иска да излага личния си живот на показ и отказа молбите на светските издания да отразят церемонията”, съобщиха преди няколко дни източници от обкръжението на Бетел.

Възможност за премиера на Люксембург да узакони отношенията си със своя белгийски партньор се появи, след като на 1 януари неговото правителство разреши хомосексуалните бракове в страната.

Съответният закон бе приет през юни 2014 г. Това е първият случай на еднополов брак на хора от такъв ранг в ЕС, но не и в Европа като цяло. Още през 2010 г. подобен брак сключи и премиерът на Исландия Йохана Сигурдардотир.

Понастоящем гей бракове са разрешени в девет от общо 28 страни членки на ЕС и в
две извън съюза - Норвегия и Исландия.

Източник: БТА